Wpływ różnego rodzaju modeli żywieniowych na zdrowie oraz środowisko naturalne jest często powodem do gorących dyskusji. Problem stanowi wielowymiarowy świat z jego różnymi czynnikami wpływającymi na długość naszego życia oraz na jego jakość.
Do toczących się dyskusji postaram się dołożyć kolejną cegiełkę w postaci pierwszego badania, które opisuje wpływ diety mięsnej, wegańskie i laktoowowegetariańskiej na środowisko, bazując na danych z indywidualnych kwestionariuszy a nie czynników hipotetycznych.
W badaniu wzięło udział 153 Włochów (51 mięsożerców, 51 laktoowowegetarian, 51 wegan), których jedzenie, napoje oraz nawyki zapisywano przez 7 dni aby móc ocenić skład diety oraz jej wpływ na środowisko (węgiel, woda oraz ślad ekologiczny). Do oceny użyto Włoskiego Śródziemnomorskiego Indeksu aby ocenić jakość każdej z diet.
Nie zauważono, statystycznej różnicy we wpływie na środowisko między dietami laktoowowegetarian i wegetarian. Zróżnicowanie nawyków żywieniowych wśród osób i grup było duże, a indywidualne wyniki zaskakujące. – Np. niektóre diety wegetarian i wegan miały większy wpływ na środowisko niż mięsożerców. – Zwraca to nam uwagę na to, że pomimo ideologicznych przekonań i zdrowotnych benefitów, musimy budować większą świadomość na temat produktów – ich pochodzenia oraz sposobu uprawy, jeśli chcemy ograniczyć nasz negatywny wpływ na Ziemię. Ciekawostką może być to że największy negatywny wpływ na matkę Ziemię (foot print) mieli frutarianie (n-2)! – Dla przykładu możemy wziąć banany, które nie rosną w naszej strefie klimatycznej a co za tym idzie muszą być transportowane na duże odległości. – Zatrucie środowiska związane z cały przemysłem – plantacjami, karczowanymi lasami, ubytkiem naturalnej flory i fauny oraz transportem, jest w tym wypadku większe niż przy zakupie i konsumpcji masła czy rostbefa z rodzimego regionu.
Można przy przykładzie bananów, zadać też pytanie o olej kokosowy – czy nie ma podobnego wpływu na środowisko? – Wszystko za pewne zależy od skali, plantacji i regionu.
Warto także zwrócić uwagę na tabelę nr 2, w której widzimy rozkład różnych grup produktów. Można w niej zauważyć, że mięsożercy jedzą więcej słodyczy, deserków, piją więcej alkoholu, jedzą mniej warzyw, owoców oraz orzechów niż stroniący od mięsa w pozostałych 2 grupach. – Ogólnie jedzą mnóstwo śmieci. Prawdopodobnie częściej palą papierosy i słuchają zapętlone despasito.. – Nie muszę chyba tłumaczyć, że to nie wpływa pozytywnie na zdrowie.
W artykule nie chciałem poruszać wpływu wymienionych modeli na zdrowie człowieka a jedynie pokazać, że każdy z nas dokonuje drobnych wyborów, które jeśli się zsumuje z milionem innych osób o podobnych upodobaniach to może mieć to już znaczenie. Każda dieta może być bardziej zrównoważona i to zależy od nas.
Dla zainteresowanych wpływem uprawy bananów na środowisko naturalne wrzucam link do dokumentu o takich plantacjach.
https://topdocumentaryfilms.com/banana-land-blood-bullets-poison/
Rosi A. i inni. 2017. Environmental impact of omnivorous, ovo-lacto-vegetarian, and vegan diet. Sci Rep. 2017; 7: 6105. Published online 2017 Jul 21.