Ryż, ze względu na zalewowe formy uprawy oraz specyficzne warunki panujące w stojącej wodzie, jest zbożem szczególnie podatnym na kumulację arsenu. Konsumpcja dużych ilości ryżu wraz z produktami pochodnymi może wiązać się z ekspozycją na ten szkodliwy związek. Szczególnie wrażliwe na duże stężenia arsenu mogą być niemowlęta oraz małe dzieci. Dla przykładu, według danych z pracy irlandzkiego zespołu naukowców, połowa ryżu w Wielkiej Brytanii przekracza dopuszczalne normy w pokarmach serwowanych niemowlętom oraz małym dzieciom 1.
Wspomnijmy też, że ryż w dużych ilościach konsumowany jest nie tylko przez Azjatów czy stałych bywalców siłowni ale też osoby na dietach bezglutenowych. Przy dodatkowej eliminacji nabiału, może dojść jeszcze konsumpcja mleka ryżowego, również, prawdopodobnie zanieczyszczonego arsenem.
Arsen uznawany jest za związek szkodliwy, rakotwórczy, negatywnie oddziałujący na wiele układów ludzkiego organizmu. Jego negatywne efekty przeważnie są obserwowane po długotrwałej ekspozycji na niebezpieczne wartości.
Tematem usuwania arsenu z ryżu zainteresowali się naukowcy z Bangladeszu, a opracowaną metodę opublikowali w Science of The Total Environment 2.
Według opublikowanych danych, możemy liczyć na redukcję nawet 74% arsenu z białego ryżu lub 50% z brązowego jednocześnie zachowując większość składników odżywczych.
Metoda jest niezwykle prosta, gdyż obejmuje wymianę wody po wstępnym, 5 minutowym podgotowaniu ryżu. A następnie dokończeniu procesu wyprażania w świeżej wodzie.
Zapraszamy wszystkich aktywnych fizycznie do współpracy dietetycznej -> Diety.
Bibliografia:
1. Signes-Pastor, A. J., Carey, M. & Meharg, A. A. Inorganic arsenic in rice-based products for infants and young children. Food Chem. 191, 128–134 (2016).
2. Rahman, H. et al. Modifying the Parboiling of Rice to Remove Inorganic Arsenic, while Fortifying with Calcium. Environ. Sci. Technol. 53, 5249–5255 (2019).