Wybaczcie mi absencję na blogu, sesja na studiach wyjęła mnie z życia. Czasu nawet na gotowanie brakuje. Dlatego dzisiaj „poor version” – zupa kartoflanka! Ale niech Was nie zwiedzie nazwa, bo danie jest bardzo energetyczne i odżywcze! Wszakże zupę przygotowuję na rosole <3
Potrzebujesz:
- 2 l bulionu (przepis na nasz bulion -> http://barbellkitchen.pl/wp461/przepis/108-rosol-bulion-zupa-mocy/ )
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 średni seler
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 5 plastrów boczku
- szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki papryki wędzonej w proszku (może być ostra jeśli lubisz pikantne potrawy)
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- sól
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej 2 litry bulionu/ rosołu. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz na mały ogień, wrzuć marchew, seler i korzeń pietruszki. Gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Następnie dorzuć ziemniaki i gotuj całość pod przykryciem ok 10 min. W międzyczasie podsmaż na patelni poszatkowaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek i dodaj do zupy. Na koniec wlatują przyprawy – szklanka passaty pomidorowej, papryka wędzona, lubczyk, sól. Jeśli lubisz pikantne zupy, dodaj ostrej papryki wędzonej. Smacznego!