Jednym z elementów na jakie zwracamy baczną uwagę w diecie naszej wesołej trzylatki jest podaż witaminy C. Jestem zdania, że w okresie zimowym można śmiało pokryć zapotrzebowanie na wit C z posiłku (norma dla dzieci 1-3 roku życia – 40mg, dzieci 4-6 – 50 mg). Na pokrycie zapotrzebowania wystarczą już:
- 2 gotowane ziemniaki – 14,8
- 1 jabłko – 4,4
- 1 kubek gotowanych brokułów – 24,8 g
Niemniej jednak, okres zimowy często sprzyja infekcjom, przeziębieniem, spadkom odporności, w związku z czym spożycie wit C powyżej norm jest wskazane, co więcej – POTRZEBNE! Można posiłkować się suplementami diety, ale dostępna jest szeroka gama produktów z których możecie korzystać.
Produkty bogate w witaminę C dostępne w okresie zimowym, to m.in.:
- Czerwona papryka (128 mg/ 100g)
- Nać pietruszki (5mg / 1 łyżeczkę)
- Kiszone ogórki (5,4 mg/100g) i kapusta (14,7 mg/100g)
- Sok z rokitnika (210 mg/100g)
- Maliny – zajadamy się hurtowo mrożonymi! (26,2 mg/ 100g)
- Brokuły (28,2mg / 100g gotowanego warzywa)
- Pomarańcze (71 mg / 100g)
- Brukselka (62 mg/100 g gotowanego produktu)
Oraz wiele, wiele innych…
W okresie spadku odporności możecie także zapakować witaminy z naturalnych produktów w żelki, które dzieciaki (i nie tylko!) pokochają! Do tego znajdą się w nich produkty, które w opinii rodziców są nielubiane przez dzieci (np sok z rokitnika czy nać pietruszki), a które są bombą witaminową i z których TRZEBA! korzystać. Sprawdźcie moje propozycje i twórzcie własne wariacje smakowe. Niech będzie smacznie, zdrowo i kolorowo!
Żelki rokitnikowe. Potrzebujesz:
- 200 ml soku z rokitnika
- Kurkuminę z piperyną (2 kapsułki)
- 1 łyżki miodu
- Żelatynę
Wlej sok do garnka, rozpuść w nim miód i wymieszaj z kurkuminą (wysyp zawartość kapsułki, lub dodaj 2 łyżeczki suchej przyprawy). Sok podgrzej aż będzie bardzo ciepły, ale nie wrzący, dodaj żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu + dodatkowo 1 łyżeczkę aby masa była bardziej zbita) i dokładnie mieszaj 2-3 minuty aby żelatyna się rozpuściła. Ochłodź i przelej do silikonowych foremek na lód.
Z podanej proporcji powstanie ok 10 żelek.
Żelki aroniowe. Potrzebujesz:
- 200 ml soku z aronii
- 2 garście mrożonych malin
- Żelatynę
Sok wlej garnka, dodaj maliny. Trzymaj na średnim ogniu, aż maliny się roztopią i rozpadną a płyn będzie bardzo ciepły (ale nie wrzący). Dodaj żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu + dodatkowo 1 łyżeczkę aby masa była bardziej zbita) i dokładnie mieszaj 2-3 minuty aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Ochłodź i przelej do silikonowych foremek na lód.
Z podanej proporcji powstanie ok 18-20 żelek.
Żelki pietruszkowe. Potrzebujesz:
- ⅓ ananasa
- Pęczek natki pietruszki
- Żelatynę
Ananasa obierz, pokrój na kawałki i zblenduj. Przelej do garnka, podgrzej. Dodaj poszatkowaną natkę pietruszki i zmiksuj blenderem ręcznym na gładki mus. Przelej powstałą miksturę przez sitko (lub gazę) do czystego garnka i podgrzej aż sok będzie bardzo ciepły (ale nie wrzący). Dodaj żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu + dodatkowo 1 łyżeczkę aby masa była bardziej zbita) i dokładnie mieszaj 2-3 minuty aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Ochłodź i przelej do silikonowych foremek na lód.
Z podanej proporcji powstanie ok 10 żelek.
UWAGA! W wersji wegańskiej możesz użyć agaru – postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.