Oto potrawa, która robi się sama. Na jej przygotowanie musisz poświęcić 10 minut. Kolejne 45 dojdzie sama w piekarniku. Uwielbiam przygotowywać tego typu potrawy (jednonaczyniowe?!:)), kiedy spodziewamy się gości. Wrzucam je do pieca i mam czas na szybki mop-tour po mieszkaniu, wykopanie męża ze śmieciami i po wino do sklepu, oraz nakłonienie dziecka aby w końcu ogarnęło swoje królestwo.
Jest to też gwarancja że na danie łagodnym okiem spojrzą małolaty. Które bowiem dziecię odmówi klopisków? A i zachwyceni rodzice – goście wyproszą od Was przepis.
Koniec podpisywania się jako chu&^wa Pani domu! Nadchodzi czas idealnej kucharzynki 😉
Potrzebujesz:
-
500 g mięsa mielonego indyczego
-
720 ml passaty pomidorowej (wybierzcie tę w szklanych butelkach)
-
1 jajko
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oregano
-
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
-
3 łyżki mąki owsianej (lub jaglanej, płatków jaglanych itp)
-
200 g ryżu
-
4 łyżki kawałków parmezanu / parmigiano reggiano
-
natka pietruszki
-
200 ml wody
-
4 łyżki oliwy z oliwek
.
KROK 1: Pulpeciki
Do miski wrzuć mięso, roztrzepane jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, ok 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki, oraz sól (ok łyżeczkę), oraz pieprz. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrób ręką. Zwilż ręce i ukulaj niewielkie klopsiki. Odkładaj na namoczoną deskę.
KROK 2: Pomidorowy ryż
Do miski wlej passatę, wodę, dorzuć 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oregano, sól i pieprz (sprawdź czy sos jest dobrze doprawiony, oczywiście możesz dodać także swoje ulubione przyprawy). Wrzuć opłukany na sitku ryż. Wymieszaj. Wylej sos z ryżem do naczynia żaroodpornego w którym będziesz piekł/a danie.
Na wierzchu wyłóż klopsiki. Wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piecz przez 10 min, a następnie zmniejsz temp do 150C, włącz termoobieg i piecz przez kolejne 35 min. Tuż przed wyjęciem wierzch posyp parmezanem. Po 2 minutach potrawę wyjmij, jest już gotowa. Posyp obficie natką pietruszki i polej oliwą z oliwek.