Kaszuffinki, Gryczaffinki, Babeczki z kaszeczki?! 🙂
W każdym razie smaczne to! I proste to! Bez jajek i bez mąki. Zatem bez zbędnego gadania, zapraszam na babeczki!
Potrzebujesz:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 paprykę czerwoną
- Pęczek pietruszki
- Pól czerwonej papryczki chilli
- 3 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz
- Łyżka masła klarowanego
Na dip paprykowy:
- 200 g zielonych papryczek szpiczastych
- 3 łyżki soku z cytryny
- Sól
Opis:
Kaszę wypłucz na sitku aż przestanie się pienić. Wrzuć do garnka i zalej 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Wstaw pod przykryciem na najmniejszy ogień (aby w garnku lekko pyrkało). Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodaj do kaszy masło klarowane, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, drobno poszatkowaną natkę pietruszki i papryczkę chilli, oraz wszystkie pozostałe składniki (dopraw solą i pieprzem do smaku). Dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną kaszę umieść w formach do pieczenia muffinek. Dociśnij ją do foremki. Jako że dodane zostało masło, nie ma konieczności aby dodatkowo formy smarować olejem/masłem. Piecz ok 20 min w temp 200C, aż będą zarumienione ze wszystlich stron.
Dip: Umytą paprykę piecz ok 20 min w temp 200C. Następnie oczyść środek (koniecznie! Bo ziarna nadają okrobnej goryczki). Zblenduj na gładką masę. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Wymieszaj.
Muffinki mogą być oryginalnym dodatkiem do mięsa, 2. śniadaniem dla dziecka do szkoły, czy też po prostu przekąską maczaną w sosie paprykowym. Smacznego!