Dziś pomysł na pożywną sałatkę!
Przygotujecie ją w mig, a zapewnicie sobie prowiant na kilka posiłków. Zapakujcie ją do pojemników i zabierzcie ze sobą do pracy/ szkoły.
A wybuchowa jest dlatego, że zawiera w sobie owoc granatu. Dla niewprawionych w bojach, czyt. w wydobywaniu ziarenek z wnętrza, polecam filmiki instruktażowe na yt. W przeciwnym razie czyszczenie kuchni murowane 😉
Potrzebujesz (na ok 3-4 porcje):
- 100 g ryżu basmati
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 80 g sera feta (z mleka koziego i owczego)
- 1/2 granata
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
- 1 garść sałaty (mix np z rukolą)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego
Opis:
Jajka ugotuj na pół-miękko (tak aby żółtka nie były do końca ścięte). Paprykę poszatkuj na drobne słupki. Fasolę odsącz, przepłucz na sitku pod zimną wodą i podsmaż na maśle klarowanym. Ser pokrój w kostkę. Wymieszaj ugotowany ryż, z pokrojonym jajkiem, podsmażoną fasolą, papryką, granatem, serem i sałatą. Oliwę wymieszaj z musztardą, solą i sokiem z cytryny. Sos wymieszaj dokładnie z sałatką.
Rozkład makroskładników:
Całość: 1207 kcal
Białko – 50,6 g
Tłuszcze – 51,9 g
Węglowodany – 115 g
Błonnik – 15,4 g