Dziś polecam Wam pomysł na omlet w stylu hiszpańskim, czyli tortilla de patatas. Jest to idealne danie na upały, gdyż świetnie smakuje także na zimno! Dla osób zaznajomionych z kuchnią półwyspu iberyjskiego nie jest to nic nowego, bowiem jest to bardzo klasyczne danie. Niemniej jednak współpracując z podopiecznymi widzimy, że dla wielu jest to nowość w menu. A szkoda, ponieważ danie jest stosunkowo proste, pożywne, składniki łatwo dostępne i co dla mnie mocno istotne – idealnie nadaje się na danie typu take away (które można zabrać do pracy). Dla osób z dziennym bilansem kalorycznym ok 1800-2000 kcal, może stanowić podstawę dla 2 posiłków w ciągu dnia np śniadanie i kolację. Wystarczy dorzucić sałatkę ze świeżych warzyw i gotowe! (standardowo rozkład makroskładników pod przepisem).
Potrzebujesz:
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- pól cebuli
- 1 paprykę
- 50 g chorizo
- sól i pieprz
- 1/2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki al dente.
2. Pokrój je w plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj poszatkowaną paprykę, aby nieco zmiękła i puściła soki.
3. Przełóż ziemniaki z cebulą i papryką do miski i odstaw na bok do ostygnięcia.
4. W misce rozmąć jajka z solą i pieprzem, dodaj podsmażone ziemniaki z cebulą i papryką, pokrojone chorizo.
5. Na niedużej patelni rozgrzej masło klarowane i wlej delikatnie masę jajeczno-ziemniaczaną. Smaż ok 5-8 minut na małym ogniu pod przykryciem (aż całość będzie ścięta)
6. Odwróć tortille na drugą stronę (przyłóż do patelni talerz, po czym energicznie odwróć i delikatnie zsuń omlet z powrotem na patelnię) i smaż kolejne 5 minut, aż druga strona się zetnie i zarumieni.
7. Możesz odwrócić omlet jeszcze kilkukrotnie, aby mieć pewność że z każdej strony się on dobrze podsmażył i zarumienił.
8. Tortillę pokrój jak pizzę
Rozkład makroskładników (całość): 660 kcal
Białko – 37 g
Tłuszcze – 30 g
Węglowodany – 59 g
Błonnik – 10,3 g