Nadszedł sezon szparagów, z czego bardzo się cieszę! Kiedyś omijałam stoiska na których je sprzedawano, bo wydawało mi się że jest to produkt nudny, przereklamowany i trudny do przygotowania. Dziś wiem że wcale tak nie jest. Metodą prób i błędów nauczyłam się z nimi obchodzić. A w poniższym wpisie przedstawię wam najprostszy sposób na świecie. Prosty, a przy tym totalnie smaczny!
Moimi faworytami są cienkie szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać, przygotowanie zajmuje kilka minut i pięknie wyglądają na talerzu. Wybierając warzywa na stoisku pamiętajcie aby zwracać uwagę na to aby były jędrne, a ich końcówki nie były za bardzo zdrewniałe (i tak należy odłamać zdrewniałe końce). Stosunkowo szybko wysychają, dlatego warto zaplanować przygotowanie ich zaraz po zakupie.
Nie mogę przy okazji nie wspomnieć o korzyściach żywieniowych jakie wynikają ze spożycia szparagów.
Szparagi są niskokaloryczne, a przy tym stanowią bombę witamin, związków mineralnych i biologicznie czynnych związków. Są bogate w wit K (już 100 g czyli ok 3 szt pokrywa 63% zapotrzebowania!), witaminy z grupy B, wit A, wit C, kwas foliowy. Stanowią także źródło selenu, żelaza, potasu, cynku, miedzi. Są także bogate w antyoksydanty takie jak flawonoidy (m.in rutyna, kwercytyna), kwasy hydroksycynamonowe (w tym znaczna ilość kwasu ferulowego), fitosterole (w tym znaczna ilość β-sitosterolu) i inne. Dodatkowo zawiera błonnik, w większości frakcji nierozpuszczalnej (inulinę), który staje się korzystną dla naszego układu trawiennego pożywką dla bakterii jelitowych.
100 g szparagów (ugotowanych):
- kalorie: 22 kcal
- węglowodany: 4,1 g
- białka: 2,4 g
- tłuszcze: 0,2 g
- błonnik: 2 g
Nie wyobrażam sobie więc aby z tego dobrodziejstwa natury nie korzystać!
Potrzebujesz:
- pęczek szparagów
- 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie użyć oliwy, ale kokosowy nada ciekawy posmak szparagom. Raz spróbowaliśmy i weszło w nasze gusta)
- sól gruboziarnista
Opis:
Szparagi umyj, osusz. Odłam zdrewniałe końce – mniej więcej 1/4 łodygi od dołu (szparagi same złamią się w odpowiednim momencie). Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć szparagi i podsmażaj ok 4 min, co chwilę je przewracając. Następnie dolej 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem ok 5 min (także co jakiś czas przewracając). Na koniec posyp solą.
Podaj jako dodatkek do dania, lub zjedz jako przekąskę w ciągu dnia.
*Do tego typu obróbki polecam szparagi zielone (najlepiej cienkie), ponieważ nie trzeba ich obierać, a można od razu po umyciu wrzucić na patelnię.
Rozkład makroskładników:
Energia: 164 kcal
Białko – 6,8 g
Tłuszcze – 10,6 g
Węglowodany przyswajalne – 7,9 g
Błonnik – 5,4 g
Źródła:
- Ciślik E., Siembida A. Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.) Postępy Fitoterapii 4/2011, 275-281
- http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2312/2