Powiem nieskromnie – za tą recepturę będziecie mi wdzięczni! Niby to takie oczywiste połączenie: bataty + boczek, a jednak na szaszłyku, w nieco innej odsłonie, można się ponownie zachwycić. Mało pracy – duży efekt! Szaszłyki możecie przygotować na grillu, a także w piekarniku.
Potrzebujesz (na 2-3 porcje):
- 500 g batatów (słodkich ziemniaków)
- 10 plastrów – ok 150 g boczku
- Ulubione suszone zioła (np oregano, czosnek, pieprz, sól, bazylia)
- łyżeczka oliwy z oliwek
Opis:
Bataty obierz, pokrój w kostkę. W misce wymieszaj z ziołami i oliwą (oliwa jest transmitterem smaku i pozwala pokryć ziemniaczki ziołami). Na patyczek szaszłykowy nadziewaj naprzemiennie ziemniaki z boczkiem (tak, aby boczek tworzył “falę” otulającą ziemnaczki). Piecz ok 25 min w temp 180C (na grillu do miękkości batatów).
Podawaj z ulubionymi sezonowymi warzywami! U mnie był najlepszy o tej porze roku – pyszny pomidor malinowy ze szczypiorkiem. Palce lizać!
Czas przygotowania: 40 min
Rozkład makroskładników w proponowanej w przepisie porcji:
-
1239 kcal
-
białka – 23,2 g
-
tłuszcze – 85 g
-
węglowodany – 85,5 g
-
błonnik – 15 g