Kto lubi buraki? Palec do budki! Ja je uwielbiam, dlatego stale szukam nowej formy w jakiej mogą pojawić się na talerzu. Dziś więc pojawiają się w dość nietypowej wersji – jako podstawa pasty do makaronu! Danie trąci już nieco jesienią, ale lekkość i blask pozostaje iście letnie!
To co, kto się skusi?
Potrzebujesz:
- 50 g spaghetti z ciecierzycy (możesz użyć też spaghetti pełnoziarnistego)
- 2 buraki
- 50 g sera Feta
- 1 łyżeczkę octu winnego z jabłek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 8 listków bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Upiecz lub ugotuj buraki (możesz też wykorzystać gotowe – ugotowane buraki zapakowane próżniowe, dostępne np. w Lidlu)
2. Ugotuj makaron al dente
3. Buraki z octem jabłkowym, czosnekiem i bazylią zblenduj na gładki mus.
4. Dodaj drobno poszatkowane orzechy i pokruszony ser, wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku.
5. Do pasty dorzuć makaron i dokładnie wszystko razem wymieszaj. Pozostaw na chwilę, aby makaron złapał buraczkowy kolor
6. Podawaj oproszone ulubionymi, świeżymi ziołami.
Rozkład makroskładników (całość): 428 kcal
Białko – 26 g
Tłuszcze – 16 g
Węglowodany – 45 g
Błonnik – 4 g