Prosta i przepyszna salsa z mango, którą przygotujecie w 5 minut urozmaici niejedno danie! Możecie wykorzystać ją jako formę dipu do przekąsek, ale może być śmiało dodatkiem do dań, jak tu u nas. Na przednówku, nie mogąc doczekać się świeżych warzyw i owoców, sięgam po importowane, egzotyczne, które urozmaicają i ubarwiają danie. Spróbujcie koniecznie! To połączenie pozytywnie Was zaskoczy!
Potrzebujesz:
- 1/2 awokado (70g)
- 1/2 mango (140 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 limonki
- świeża kolendra
- 100 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- papryczka chilli
- 50 g kaszy kuskus
Opis:
Salsa:
1. Pokrój mango, awokado i paprykę w drobną kostkę.
2. Poszatkuj cebulkę
3. Wymieszaj wszystkie składniki z sokiem z limonki i listkami kolendry.
Krewetki:
1. Krewetki obierz, oczyść. Papryczkę chili oczyść z nasion, posiekaj. Natkę posiekaj. Czosnek obierz, ząbki przekrój na pół.
2. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i chili, przesmaż. Wrzuć krewetki, wymieszaj, podsmażaj chwilę na dużym ogniu. Oprósz solą, posyp natką.
Kuskus:
1. Przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rozkład makroskładników dla 1 porcji –622 kcal
Białko – 24,9 g
Tłuszcze – 23 g
Węglowodany – 71,3 g
Błonnik – 10,9 g