Dziś propozycja świąteczna! Rolada szpinakowa jest bardzo wdzięcznym, bo smacznym i estetycznym daniem. W tradycyjnej wersji używany jest serek ricotta, mascarpone, lub też inne odmiany serka. Zatem na diecie eliminacyjnej – bezmlecznej, należałoby przygotować biały mus z alternatywnych składników. Mam więc dla Was propozycję – użyjcie kalafiora, orzechów nerkowca, czosnku i chrzanu. Będzie ostro, ale będzie też bardzo smacznie!
Potrzebujesz:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 250 g kalafiora (możesz użyć mrożonego)
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 100 g łososia wędzonego
- sól i pieprz
Opis:
Zielony omlet:
Rozmroź szpinak, odsącz, dodaj żółtko jajka, mąkę, sól i pieprz, Zmiksuj. W drugiej misce zmiksuj białko jaja na sztywną pianę. Delikatnie dodaj pianę z białka do masy szpinakowej. Prostokątną blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok 1-15 min w temp 180C (aż omlet się całkowicie zetnie).
Biały krem:
Orzechy namocz (niech się moczą przynajmniej z 5 godzin). Kalafiora ugotuj, zblenduj i odsącz. Do miski wrzuć namoczone orzechy, odsączony kalafior, czosnek, chrzan, sól i pieprz i zblenduj na gładki krem.
Upieczony omlet wyłóż wierzchem na dół, wysmaruj równo białą kalafiorową masą i wyłóż na nią plastry łososia. Zawiń roladę i owiń ciasno folią spożywczą. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego!
Rozkład makroskładników:
Całość: 1112 kcal
Białko – 66,2 g
Tłuszcze – 61,3 g
Węglowodany – 74,8 g
Błonnik – 18,7 g