Lubię mieć w domu produkty, z których jestem w stanie przygotować szybki i pożywny obiad. Jeśli o to nie zadbam z wyprzedzeniem, wówczas pod presją głodu zdarza mi się zjeść na mieście coś, z czego nie jestem do końca zadowolona. Dlatego też robię większe zakupy raz w tygodniu, oczyma wyobraźni układając sobie co z nich powstanie. Często wybieram mrożonki. Uważam że jest to dobry wybór dla zapracowanych – produkty są pakowane w okresie swojej najwyższej świeżości i mogą być bardziej wartościowe niż przeleżałe w lodówce produkty. Owoce leśne, zielone warzywa, ryby, to produkty które w zimie często kupuję w formie mrożonej (wybierajcie ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC).
Raz w tygodniu gotuję także rosół. Następnie przelewam go do słoików i przechowuję w lodówce. Dzięki temu jestem w stanie przygotować na szybko ulubioną zupę moje córki (literkową zupę – czytaj pomidorową z literkowym makaronem), niezawodny rosół obficie posypany natką pietruszki, czy wyczarować danie jednogarnkowa, jak np proponowane tu risotto.
Jak więc widzicie, kiedy mam zabezpieczone w domu produkty, planowanie i przygotowanie potraw jest znacznie łatwiejsze. A przygotowanie wspomnianego risotto zajmuje ok 20 min.
Potrzebujesz (na 2 porcje):
-
200 g łososia
-
100 g ryżu do risotto (okrągłego)
-
2 szklanki bulionu
-
1/2 pora
-
100 gram zielonego mrożonego groszku
-
1 cebulę
-
1 ząbek czosnku
-
3 łyżki siekanej natki pietruszki
-
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Łosoś:
1. Łososia natrzyj solą i pieprzem, skrop łyżką soku z cytryny.
2. Piecz przez ok 8-10 min w temp 180C
Risotto:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż poszatkowaną cebulę i pora
2. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek
3. Po ok 4 min dodaj ryż, podsmaż go wraz z cebulą i porem przez 2-3 min i zalej szklanką bulionu. Patelnię przykryj. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie dolej bulion, aż będzie miękki. Dodaj kurkumę, wymieszaj dokładnie, aby nadać równomierny kolor.
4. Dodaj groszek i duś razem aż zmięknie.
5. Dodaj upieczonego i podzielonego na mniejsze kawałki łososia, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dopraw także solą i pieprzem do smaku.
Rozkład makroskładników dla 1 porcji – 534,7 kcal
(całość 2 porcje – 1069,4 kcal)
Białko – 29,3 g
Tłuszcze – 19,8 g
Węglowodany – 52,9 g
Błonnik – 7,5 g