Pstrąg to jedna z naszych ulubionych ryb. Prawdopodobnie dlatego ląduje po raz kolejny wśród polecanych przez nas przepisów. Jest łatwo dostępna, przystępna cenowo, prosta w przygotowaniu i baaaardzo smaczna! Poza tym jest oczywiście fantastycznym źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Pstrąg sam w sobie nie jest nadzwyczaj atrakcyjny smakowo, dlatego lubię łączyć go z wyrazistymi produktami i przyprawami. Spróbujcie połączenia z suszonymi pomidorami, kolendrą i cytryną, a ręczę, że ta potrawa na zawsze będzie się Wam kojarzyła ze słonecznym latem 🙂
Potrzebujesz:
- 2 pstrągi
- 4 suszone pomidory z zalewy (najlepiej w oliwie z oliwek)
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry
- Szczypta soli
- 8-10 orzeszków nerkowca
Opis:
W miseczce wymieszaj marynatę: drobno pokrojone suszone pomidory, skórkę z cytryny, sok z cytryny, poszatkowany lub przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, kolendrę i sól. Wypełnij wnętrze wypatroszonej ryby przygotowaną marynatą. Skórkę ryby natnij w kilku miejscach. Piecz rybę ok 15 min w temp 180C.
Rybę podawaj z warzywami. Ja swoją podałam z pieczonymi warzywami: marchwią, pietruszką, batatem i czosnkiem (ok 40 min w temp 180C). Po wyjęciu z piekarnika oprószyłam je szczyptą soli, czarnym sezamem i świeżą kolendrą. Palce lizać!