Uwielbiam jajka. Te wiejskie, od kur z wolnego wybiegu! Kupujemy z żoną z podwójnymi żółtkami. Mógłbym jej jeść codziennie.
Poniższy przepis pozwoli Wam zapomnieć o chlebie i przeniesie rutynowe śniadania w zupełnie inny wymiar.
Potrzebne są:
1 średnia cukinia
1 cebula
1 gałązka tymianku
3 jaja
1 łyżka oliwy
pieprz, sól, cukier
Kroimy cukinię na plasterki o grubości 3-4mm, szatkujemy cebulę. Solimy i wrzucamy na patelnię. Dodaję do tego łyżkę cukru, który podwyższy temperaturę i przyśpieszy duszenie warzyw. W tym czasie bełtamy jajka z tymiankiem, solą i pieprzem widelcem. Zalewamy uduszone warzywa. Smażymy/pieczemy (możecie podsmażyć i wrzucić patelnię do piekarnika blisko górnego grilla na 5min żeby się wszystko ścięło) do momentu aż wszystko się zetnie. Ja robię to pod przykrywką, podnosząc lekko naszą “pizze” aby sprawdzić czy nic się nie pali. Ale koleżanka, pomagając sobie dodatkowym talerzem, przewraca ją na drugą stronę na 2min. Czas będzie zależał od grubości frittaty.. Dlatego nie śpieszcie się, nie nastawiajcie dużego ognia a się Wam to opłaci! 🙂 Na koniec posypujemy ulubionym serem. Wybornie smakuje mozzarella polana oliwą, pokruszona feta (wtedy nie solimy już po raz drugi) czy parmezan.
Doskonale smakuje na śniadanie, drugie śniadanie lub jako lunch do pracy.
Rady: W ten sposób możecie zalać dowolną mieszankę warzyw! Zdarza mi się zalewać grillowane pieczarki, paprykę, oliwki, zatapiać w jajku plastry pomidorów.