Placki / kanapki z kalafiora #glutenfree #lowcarb

 

Dziś pomysł na niskowęglowodanowe śniadanie / przekąskę / kolację! Kto jest na redukcji, niech śmiało czyta dalej. Kalafior, to ponownie jedno z tych warzyw, które są niskoenergetyczne w stosunku do swojej objętości – 100 g ugotowanego warzywa to tylko 23 kcal. Poza tym mają sporo błonnika, witaminy C (w ugotowanym szacuje się na ok 44,3 mg na 100g), oraz antyoksydantów.

 

Spotykałam się już wielokrotnie ze stwierdzeniem że kalafior jest nudnym warzywem, że niewiele można z niego wyczarować.  I z jednym się zgadzam – na białym talerzu kalafior wygląda źle, a nawet bardzo źle i smutno. Jemy także oczami, więc to co jest na talerzu musi pobudzać nasze zmysły do chęci zjedzenia. Oczywiście można popracować nad kolorystyką pozostałych elementów. Jednakże, wcale nie musisz jeść kalafiora tylko pod postacią gotowanego w wodzie lub na parze warzywa. Może stać się on podstawą do przygotowania smacznych placków, które mogą z kolei mogą stać się podstawą do przyrządzenia pysznych kanapek jakie dzisiaj proponuję.

Placki są też bardzo smaczne na zimno, więc możecie przygotować je wcześniej i dorzucić je do swoich lunch boxów i zabrać ze sobą do szkoły, czy pracy!

Potrzebujesz (na ok 4 placki):

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • sólo i pieprz

 

Dodatki:

  • 100 g świeżego łososia
  • 3 szparagi
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/3 łyżeczki musztardy dojon

 

 

Opis:

Kalafiora ugotuj i ostudź. Następnie zblenduj na gładki mus i za pomocą ściereczki do filtrowania (lub zwykłej bawełnianej), mocno odciśnij wodę z kalafiora. Pozostałość przełóż do miski, zblenduj z jajkiem, dodaj sól i pieprz do smaku. Rozgrzej piekarnik o temp. 180C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze wykładaj równe, okrągłe placuszki (w tym celu możecie użyć np formę do burgerów – bardzo dobrze się sprawdza). Piecz przez ok 25 min aż będą zarumienione z obu stron.

Na wierzch możecie dobrać ulubione / preferowane składniki. Ja proponuję pieczoną rybę. Łososia umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem, wstaw do piekarnika i piecz przez ok 10 min w temp 180C (jeśli wrzucicie mały kawałek, ryb. może dojść wcześniej).

Na kalafiorowe placuszki nałóż rukolę, kawałki ryby, ugotowane szparagi (możecie też je przygotować zgodnie z naszym ulubionym i prostym przepisem), pomidorki i odrobinę musztardy dijon. Jeśli zajdzie potrzeba – dodaj nieco soli i pieprzu do smaku.

 

 

 

Rozkład makroskładników: 463,9 kcal

Białko –  21,1 g

Tłuszcze – 10,4 g

Węglowodany – 9,8 g

Błonnik –  7,5 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *