Kolejny przepis na omleta! Niby podobny do poprzednich, ale jednak nieco się różni – głównie ze względu na proces przygotowania. Tym razem wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i zapiec. A kwadrans, w czasie którym następuje zapiekanie, jest o świcie na wagę złota. Nie trzeba stać przy patelni i pilnować czy się nie przypala, czy aby już nadszedł moment aby przełożyć go na drugą stronę.
Omlet jest wysokokaloryczny, dlatego możecie go śmiało podzielić i zjeść połowę na śniadanie, a połowę np zabrać ze sobą do pracy i zjeść jako drugie śniadanie.
Potrzebujesz:
- 5 jaj
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 banana
- 2 łyżki kakao
- 100g mrożonych malin
Opis:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Żółtka zblenduj z bananem, płatkami owsianymi, mąką i kakao. Delikatnie wmieszaj białka w masę czekoladową. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsyp mrożone maliny. Piecz przez ok 15 min w temp 180C (aż się całość zetnie i zarumieni).
Rozkład makroskładników:
Całość: 820 kcal
Białko – 49 g
Tłuszcze – 37 g
Węglowodany – 59 g
Błonnik – 23 g