Dziś podrzucam Wam przepis na pyszny i w zasadzie bardzo nieskomplikowany obiad. I mam wrażenie że to właśnie w prostocie tkwi jego moc! Przygotowuję składniki, kroję warzywa, mieszam z przyprawami i ciach – do pieca! A w międzyczasie mogę zająć się innymi sprawami (czyt. pranie, prasowanie, sprzątanie:))
Potrzebujesz:
podudzia:
podudzia z kurczaka (u mnie było 8 szt)
łyżka czosnku w proszku
łyżka cynamonu
2-3 łyżki oliwy
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
łyżka miodu
sól i pieprz
pieczone bataty:
2 bataty
łyżka oregano
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Opis:
Podudzia umyj, osusz, wrzuć do miski. Dorzuć wszystkie składniki wskazane do przygotowania mięsa (jeśli miód ma konsystencję stałą, podgrzej go – powinien być płynny aby oblepić podudzia). Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blaszkę. Możesz do pieczenia dodać kilka kawałków pomarańczy (nada to dodatkowych – smakowych i estetycznych walorów). Piecz ok 60-80 min w temp 180°C.
Bataty obierz, pokrój na słupki (frytki), wrzuć do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki wskazane do przygotowanie pieczonych batatów i dokładnie wymieszaj, tak aby mąka oblepiła ziemniaki. Rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz ok 30 min w temp 180°C (czyli w praktyce wstaw do piekarnika mniej więcej po 30 min od wstawienia mięsa).
Smacznego! 🙂