Na polskim rynku makrela dostępna jest głównie w formie wędzonej i z tą formą jest najbardziej kojarzona. Można jednak niekiedy znaleźć w sprzedaży tuszki, czy filety. Mieszkając nad morzem (no dobra, nad zatoką ;)) nie mam większego problemu aby w sezonie połowu ją zakupić i upiec. W hali rybnej w Gdyni jest w czym wybierać. Dodatkowo ceny są atrakcyjne ( ok 12 zł / kg). Makrela jest bardzo smaczna i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy ją doprawić i wrzucić do pieca. Ot i cała filozofia!
Makrela jest niezwykle bogata w składniki odżywcze, a już 100 g kawałka ryby zapewnia 145% RDI dla witaminy B12 i 63% dla selenu.
Dziś podrzucam przepis na rybę z zielonym, delikatnym pietruszkowo – groszkowym puree, które świetnie dopełnia wyrazisty smak ryby. Jest to danie stosunkowo niskokaloryczne, porcja to ok 400 kcal.
Potrzebujesz (2 porcje):
- tuszkę makreli (ok 250 g)
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- cytryna
- 250 gr korzenia pietruszki (3 sztuki)
- 250 g mrożonego groszku
Opis:
Makrelę oczyść, osusz, natnij skórkę co kilka cm i natrzyj solą i pieprzem (zarówno od wewnątrz i jak i od zewnątrz). Do środka włóż kilka gałązek tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180C. Piecz ok 20 minut.
Pietruszkę obierz i poszatkuj. Ugotuj na parze (lub w osolonej wodzie – wrzucaj do wrzącej wody). Groszek także ugotuj na parze, lub w osolonej wodzie (ok 5 min). Ugotowaną pietruszkę i groszek wrzuć do jednego garnka i zblenduj na gładkie puree. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
Danie podaj z sałatka ze świeżymi, sezonowymi warzywami.
Rozkład makroskładników (porcja):
Całość: 406 kcal
Białko – 34,6 g
Tłuszcze – 15,7 g
Węglowodany – 24,3 g
Błonnik – 14,8 g
Źródła:
http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4072/2