Dziś kolejny przepis na danie z ulubionym znienawidzonym warzywem – brukselką. Jeden z naszych przepisów ( link do przepisu), gdzie główną gwiazdą była właśnie brukselka, cieszył się sporym powodzeniem, dlatego dziś kolejna odsłona! Tym razem z papryką… i miodem! Brzmi dziwnie?! Co z tego, jak smakuje wybornie!
A że sezon brukselkowy w pełni – nie żałujcie sobie!
Potrzebujesz (1 porcja):
- 100 g polędwiczki z indyka
- 120 g brukselki
- 150 g kolorowej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 40g makaronu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
Opis:
Brukselki oczyść. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki masła klarowanego. Wrzuć brukselki i pozwól aby się nieco podsmażyły (4-5min). Następnie podlej sosem sojowym i przykryj aby się dusiły. Po ok 8-10 min, gdy brukselka zmięknie, dodaj poszatkowaną cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażaj ok 5 min, po czym zdejmuj z ognia i dodaj miód. Pozwól aby miód się roztopił i wymieszaj ze wszystkimi warzywami. Przełóż warzywa do osobnego naczynia. Na czystej patelni rozgrzej pozostałą część masła klarowanego. Mięso pokrój na małe kawałki, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż aż zarumieni się z każdej strony, następnie posól i posyp wędzoną papryką w proszku i smaż jeszcze przez chwilę. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa podawaj z mięsem i makaronem. Oprósz danie poszatkowaną natką pietruszki i papryczką chilli (jeśli lubisz ostre potrawy).