Śledząc statystyki widzę, że przepisy z dynią bardzo przypadły Wam do gustu. Dlatego kiedy jest ona już dostępna w sklepach, podrzucę Wam kilka sprawdzonych i prostych przepisów na przygotowanie dań z nią w roli głównej.
Dzisiaj, żeby pozytywnie rozkręcić ten tydzień na stół wjeżdżają pancakes! Dziecinnie proste, zaledwie kilku składnikowe, bardzo wdzięczne, mięciutkie i wilgotne! Zjedzcie je na śniadanie w towarzystwie ulubionych dodatków – np sezonowych owoców.
Świetnie nadadzą się jako śniadanie, lub element drugiego śniadania (zapakujcie dzieciom do śniadaniówek, a na pewno wrócą opróżnione:)).
Pod przepisem wrzucam rozkład makroskładników.
Potrzebujesz:
- 1 szklankę puree z dyni (ugotowana na parze, zblendowana dynia)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Puree z dyni połącz / zblenduj z jajkami, miodem, octem i esencją waniliową. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
2. Placuszki smaż na odrobinie masła klarowanego pod przykryciem.
3. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami! Ja przybrałam swoje mrożonymi malinami i roztopioną, gorzką czekoladą! 🙂
Z podanej receptury powstanie ok 10 pancakes o średnicy ok 9 cm.
Rozkład makroskładników (całość, bez dodatków): 491 kcal
Białko – 28,7 g
Tłuszcze – 20,6 g
Węglowodany – 37,6 g
Błonnik – 19,3 g