Wrzucając zdjęcie śniadaniowego omleta, niemal zawsze dostaję pytania o to jak został przygotowany. Swoje ulubione omlety na słodko przygotowuję zawsze w zbliżony sposób do tego z przepisu. Wymieniam jedynie składniki, czasem te w cieście, a zależnie od tego co mam aktualnie pod ręką, również te na wierzchu.
Niemniej postanowiłam że podrzucę przepis na jedną z moich ulubionych wersji, czyli kokosowy omlet z owocami leśnym. Grzech nie skorzystać, tym bardziej że dzięki owocom, przyjmiecie dodatkową porcję witaminy C i przeciwutleniaczy, tak bardzo cennych szczególnie o tej porze roku!
Dodatkowo, owoce podczas pieczenia utworzą swojego rodzaju sos owocowy, co jest na pewno dużym plusem dla łasuchów 😉
Rada! Jeśli wiesz że będziesz miał/a intensywne przedpołudnie, bez możliwości przygotowania posiłku, przygotuj omlet, zjedz połowę na śniadanie, a pozostałą część zabierz ze sobą! Możesz też podzielić się kimś i tym samym zaliczyć pierwszy dobry uczynek o poranku 😉
Potrzebujesz:
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 banan
- 120 g mrożonych owoców leśnych
Opis:
Do miski wrzuć jajka, banana i mąkę koksową. Zblenduj na gładką masę. Rozgrzej patelnię, wlej masę i trzymaj na średnim ogniu aż omlet nie zarumieni się delikatnie od spodu. Następnie posyp równomiernie wierzch mrożonymi owocami i wstaw patelnię do piekarnika. Piecz ok 10 min w temp 180C aż wierzch będzie zarumieniony.
UWAGA! Do przygotowania omleta używaj patelni z metalową rączką! Jeśli taką nie dysponujesz, polecam owoce wymieszać z masą na etapie mieszania w misce (po zblendowaniu) i przewrócić omleta na drugą stronę z użyciem talerza.
Jeśli Twoja patelnia jest z tych przywierających – przed wlaniem masy rozgrzej odrobinę oleju kokosowego.
Dokonując zakupów w sklepie Muscle Zone, koniecznie podajcie hasło BARBELL, dzięki czemu zaoszczędzicie 5% wartości zakupów 😉