Omlety to nasz klasyk! I mimo że pojawiało się na naszym blogu już kilka wersji, wciąż zadajecie o nie pytania (czy można użyć innych składników, przygotować w innej formie itd). Dlatego podrzucamy pomysł na sezonową wersję, z wykorzystaniem gruszki i śliwek węgierek.
Omlet jest propozycją w stylu „dziel na dwa”, w związku z czym może być śmiało zjedzony w dwóch porcjach, np na śniadanie i na drugie śniadanie w pracy / szkole / na uczelni. Rozkład makroskładników podaję standardowo pod przepisem 🙂
Uwaga! Omlet jest puszysty, wilgotny, ale nie jest bardzo słodki (jeśli chcecie aby taki był dorzućcie np daktyle, lub banany).
Potrzebujesz:
- 4 jajka
- 1 gruszka (miękka!)
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 śliwek węgierek
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego
Przygotowanie:
1. Jajka zblenduj wraz z gruszką.
2. Dodaj mąkę, kakao, sodę i dokładnie wymieszaj z masą jajeczną.
3. Na patelni rozgrzej tluszcz. Wylej masę, na wierzch porozkładaj fantazyjnie kawałki śliwki.
4. Gdy spód będzie ścięty, włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj ok 5-7 min (grzanie od góry 120C), lub przerzuć omlet na drugą stronę za pomocą talerza.
5. Pokrój jak pizzę w trójkąty.
Rozkład makroskładników (całość): 766 kcal
Białko – 39,4 g
Tłuszcze – 30,2 g
Węglowodany – 79,1 g
Błonnik – 9,4 g