.
Sushi – przysmak japończyków cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Większość próbowała już samemu zawijać owoce morza z ryżem w zielone glony zwane nori. Zdarza się i nam. Za każdym razem trochę sprawniej, trochę lepiej, trochę ładniej. Sushi wpisujemy też w menu klientów. Przy pewnej wprawie robi się je dość szybko, je powoli, nie zawiera produktów wysokoprzetworzonych, tłuszczy trans i zbędnych konserwantów.
Dzisiaj proponujemy pewną odmianę tradycyjnego japońskiego dania – sushi z wołowiną. Można powiedzieć, że to takie „męskie sushi” ;). W tym miejscu należałoby podziękować jednemu z klientów, który podrzucił ten niebanalny przepis. – Dziękuję.
Potrzebujesz:
- Ryż okrągłoziarnisty – dostaniecie go w różnych hipermarketach w cenie >6zł/kg. W ostateczności możecie użyć ryżu do risotto.
- Mięso na steka – dobrze się sprawdza młoda wołowina, nie koniecznie polędwica. W naszym filmie korzystamy z rostbefa.
- Sos sojowy
- Imbir (może być marynowany – również do dostania w hipermarketach)
- szczypiorek
- Palnik..
Uwagi:
Ryż po ugotowaniu przemieszaj, żeby się nie zbrylił, ale na tyle lekko żeby go nie posklejać.
Wołowinę staraj się kroić w poprzek włókien, dzięki czemu będzie się rozpadać przy gryzieniu.
Do wołowiny dobrze pasuje wasabi – japoński chrzan.