Uwielbiamy kawę, ale podobnie uwielbiamy także matchę! Matcha to specjalny rodzaj herbaty pochodzący z Japonii, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieloną herbatę. I tak też ona wygląda – jest to zielony proszek który fantastycznie podnosi walory smakowe i odżywcze wszelkich deserów, koktajli, a także jest podstawą do przygotowania ciepłych napoi.
To co wyróżnia matchę na tle innych dostępnych na rynku zielonych herbat, to fakt że jest ona bogata w przeciwutleniacze (katechiny). Ilość katechin w matchy jest ponad 130 razy wyższa niż w zielonej herbacie (China Green Tips green tea)!
Najczęściej przygotowujemy ją jako napój, zalewamy ją ciepłą wodą i popijamy jak kawę. Poza tym pyszne są lody z jej dodatkiem, polecamy (wystarczy zblendować mrożonego banana z odrobiną matchy i mleka kokosowego)! Dzisiaj natomiast proponujemy pomysł na prosty i pyszny pudding z nasionami chia. Spójrzcie tylko jak efektownie wygląda!
Często pytacie gdzie można zakupić matchę. My kupujemy tu.
Potrzebujesz:
- 3 łyżki nasion chia
- 0,8 szklanki mleka ryżowego
- 1 łyżeczka matchy
- 0,5 banana
- 3 łyżki mleczka kokosowego (12%)
- 1 łyżka soku z cytryny
Podgrzej mleko ryżowe. Rozpuść w nim matchę. Wrzuć nasiona chia, wymieszaj i odstaw na min 30 min aby nasiona wchłonęły płyn.
W osobnej misce zblenduj banana z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny. Połącz z namoczonymi nasionami chia.
Pudding polecam podać z owocami, np z jeżynami, malinami, jagodami, czy borówkami.
Rozkład makroskładników: 370 kcal
Białko – 6,6 g
Tłuszcze – 18,6 g
Węglowodany – 36,5 g
Błonnik – 11,9 g
Żródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774