Lody rabarbarowe

 

 

Jak obiecałam – tak czynię! Dziś pomysł na lody rabarbarowe! W mojej opinii, najczęściej przygotowywanym daniem z użyciem rabarbaru jest ciasto, kompot, lub dżem. Co ciekawe, często to warzywo jest mylnie nazywane owocem (tak! to jest warzywo!). Jego smak nie jest wybitnie interesujący. Niemniej jednak zyskuje sobie zwolenników tym że jest kwaskowaty – szczególnie w tak upalne dni jakie mamy obecnie może stać się elementem orzeźwienia. Dlatego też idealnie sprawdzą się jako mocny akcent w deserze lodowym.

Dlaczego rabarbar?

Rabarbar jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy (polifenoli, antocyjanów), witaminy K, magnezu, potasu, czy błonnika. Chociaż w rabarbarze znajduje się także wapń, to jest on głównie związany z kwasem szczawiowym w postaci szczawianu wapnia. W tej formie organizm nie może wchłonąć go efektywnie, co więcej, zbyt duża ilość szczawianu wapnia może prowadzić do hiperoksalurii, poważnego stanu charakteryzującego się gromadzeniem się kryształów szczawianu wapnia w różnych narządach. Objawy są najczęściej związane z nerkami, w których szczawian wapnia tworzy kamienie nerkowe. Nie wszyscy reagujemy na szczawiany w ten sam sposób, niektóre osoby są predysponowane do problemów zdrowotnych związanych ze szczawianami. Dlatego, jeśli nie masz problemów z metabolizowaniem szczawianów, nie borykasz się z kamieniami nerkowymi, zachowaj zdrowy rozsądek – jedz rabarbar z umiarem (zdecydowanie unikaj liści, gdzie szczawianu wapnia jest najwięcej).

Potrzebujesz:

  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody (ale tak aby kawałki rabarbaru były w niej zanurzone) i gotuj na małym ogniu przez ok 8-10 min. Przecedź (wodę oczywiście można wypić!). Rabarbar zblenduj z truskawkami. Opcjonalnie (jeśli truskawki nie są bardzo słodkie) dodaj ksylitol. Masę przełóż do pojemnika na lody (lub do foremek do lodów na patyku). Mroź min 4 godziny. Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekaj 3 min aż lody odtają.

 

Rozkład makroskładników

Energia: 177 kcal

Białko – 3,9 g

Tłuszcze – 1,5 g

Węglowodany przyswajalne – 30 g

Błonnik – 15 g

 

 

A poniżej nasza najlepsza testerka, która oczywiście rekomenduje to słodkie szaleństwo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *