Kuchnia azjatycka zawsze nas inspirowała. Jest bardzo prosta, a zarazem smaczna i aromatyczna. Tak niewiele potrzeba dorzucić przypraw, aby uzyskać wyrazisty smak. Na uwagę zasługuje tradycyjna obróbka soi – fermentacja, oraz jej zastosowanie w tworzeniu smaku. A dla zainteresowanych już niebawem artykuł nt sosu sojowego, czyli stosować czy unikać.
#hightprotein
Potrzebujesz (porcja dla 2 osób):
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 150 g brokułów
- 100 g fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- kiełki (my użyliśmy kiełek fasoli mung)
- kawałek papryczki chilli
- 2 łyżki pasty miso
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół palca startego imbiru
- łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
Opis:
Kurczaka pokrój i zamarynuj w sosie sojowym. Podsmaż na łyżce oliwy. Marchew obierz, pokrój w talarki, paprykę poszatkuj w słupki. Gdy kurczak się zarumieni, dodaj warzywa, starty ząbek czosnku, starty imbir i chilli. Duś do momentu aż warzywa zmiękną, ale ważne aby były lekko chrupiące (al’dente). Następnie dolej sos miso wymieszany z 3 łyżkami wody i podgrzewaj aż zredukujesz nieco sos. Na koniec dodaj łyżkę miodu, który podbije smak.
Kaloryczność:
347 kcal / 1 porcję
- Białko: 40,4 g
- Tłuszcz: 8,6 g
- Węglowodany: 23,7 g