Dziś krewetki nie wpadły ani do sosu, ani do zupy, jak to zazwyczaj bywa. Dziś wrzuciłam je do pieca! Są chrupiące, aromatyczne i idealnie pasują do talerza z letnimi warzywami.
Mam nadzieję że przepis skusi także osoby, które dotychczas nie zajadały się skorupiakami. Przetestowałam, okazało się że krewetkowi abstynenci się nimi zajadali (ba! nawet poprosili o przepis!). Kokosowy smak nieco tłumi, charakterystyczny, „morski” aromat. Do dzieła!
Potrzebujesz:
-
100 g oczyszczonych krewetek
-
150 g ziemniaków młodych
-
1 jajko
-
3 łyżki mąki kokosowej
-
1/2 łyżki oliwy z oliwek
Opis:
1. Krewetki oczyść, ususz
2. W małem misce roztrzep jajko z przyprawami (sól i pieprz), do drugiej natomiast przesyp mąkę.
3. Krewetki po kolei obtocz w mące, jajku i ponownie w mące
4. Krewetki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskaj delikatnie oliwą.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp 180C, po 5 min z każdej strony.
6. Zjedz z ulubionymi letnimi warzywami