Też tak macie, że jak przychodzi jesień to wyszukujecie i ładujecie do deserów przyprawy korzenne? Dla mnie jesień kojarzy się z cynamonem, imbirem, pomarańczami i goździkami. Dlatego na swoje potrzeby przerobiłam klasyczny sernik na zimno z orzechów nerkowca, na wersję cynamonową. Na jesienną smutę jak znalazł!
Od dziś będę też podrzucała Wam filmik instruktażowy w którym pokażę jak szybko i łatwo można wykonać proponowany przepis. Mam nadzieję że zachęci Was to do samodzielnego, kuchennego doświadczania 😉 Enjoy!
Potrzebujesz:
Spód:
- szklanka namoczonych daktyli (zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min, po czym odsącz)
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- garść suszonych śliwek
- łyżka oleju kokosowego
Masa właściwa;)
- 2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
- szklanka mleczka kokosowego
- 3 dojrzałe banany
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego
- garść namoczonych daktyli
Na wierzch:
- cynamon – dużo!
Opis:
Namocz daktyle (wrzątkiem, min przez 15 min), odsącz, zblenduj na gładki mus, dodaj śliwki i szklankę wiórek kokosowych. Ponownie zblenduj tak aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj pozostałe wiórki kokosowe i wymieszaj ręką lub łyżką. Jeśli masa przywiera do ręki, dodaj jeszcze więcej wiórek. Kiedy będzie gotowa, rozprowadź równomiernie na dnie formy do pieczenia (średnica ok 25 cm) i odstaw do lodówki. Teraz zajmij się przygotowaniem masy „serowej”. Do miski/ kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki na masę i zblenduj na gładki krem. Przełóż do formy z wcześniej przygotowanym spodem i wyrównaj. Wierzch posyp obficie mielonym cynamonem. Jeśli bardzo lubisz cynamon, posyp jeszcze większą ilością (możesz także podać go do masy na etapie blendowania).