Jedliście kiedyś omlet z kapustą? Brzmi dziwnie? Eeee, na drugiej półkuli jest to śniadaniowy standard. I mimo że nie jestem wielką fanką białej kapusty, to w takim wydaniu bardzo mi ona smakuje.
Uwaga dla aktywnych! Zjedz omlet z porcją ugotowanego ryżu i dodatkami (marynowane sushi / wasabi / sos sojowy)!
Potrzebujesz (na 2 porcje):
- 300 g kapusty białej
- 4 jajka
- 2 czerwone papryczki chilli (lub pół słodkiej)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki czarnego sezamu
- łyżka mąki (ja użyłam owsianej – może być jakakolwiek inna)
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj na jak najcieńsze paski
2. Papryczki przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i także pokrój w paski
3. Kapustę i papryczkę wrzuć do miski, zalej sosem sojowym, wymieszaj, chwilę gnieć rękoma i pozostaw na 5 min.
4. W międzyczasie roztrzep jajka, wymieszaj z mąką.
5. Zalej kapustę masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej oliwę na patelni.
7.Przełóż masę na patelnię, wyrównaj aby znajdowała się na całej powierzchni patelni i aby była równa. Posyp sezamem. Przykryj i smaż na średnim ogniu.
8. Gdy dół będzie już zarumieniony, za pomocą talerza przerzuć omleta na drugą stronę. Przykryj i smaż aż druga strona będzie zarumieniona.
Rozkład makroskładników dla 1 porcji –360 kcal
całość (2 porcj3) – 720 kcal
Białko – 21,4 g
Tłuszcze – 22,8 g
Węglowodany – 15,5 g
Błonnik – 5,5 g