Jak zapewne zauważyliście, w naszych menu znajduje się dużo więcej węglowodanów niż to było kiedy rozpoczynaliśmy prowadzenie bloga. Przeszliśmy na ciemna stronę mocy! Między innymi dlatego, że po ciemnej stronie jest szarlotka… 🙂
Poranna szarlotka to sprawdzone danie, które jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i co najważniejsze, doda Ci zastrzyku na dobry początek dnia!
Potrzebujesz:
- 3 łyżki kaszy jaglanej (39g)
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka orzechów (np włoskich lub pekan)
1. Kaszę wrzuć na sitko i płucz przez chwilę pod gorącą wodą. Wrzuć do garnka, zalej wodą (2x więcej objętości wody niż kaszy). Gotuj do miękkości na najmniejszym ogniu aż wchłonie płyn i będzie miękka.
2. Ugotowaną kaszę wymieszaj ze startym jabłkiem, mleczkiem kokosowym i miodem. Podgrzewaj przez chwilę aby całość była ciepła. W razie konieczności odparuj nadmiar płynu..
3. Wyłóż ugotowaną kaszę do naczynia, posyp posiekanymi orzechami i oprósz cynamonem.
Rozkład makroskładników- 440 kcal
Białko – 8,1 g
Tłuszcze – 19,4 g
Węglowodany – 55,6 g
Błonnik – 7,9g