Dziś mam dla Was totalnie proste i efektowne FIT danie! Mało tego, w jego skład wchodzą produkty których unikają niejadki – brokuły, jarmuż, czy szpinak, możemy więc w pyszny sposób przemycić drogocenne wartości odżywcze (ot choćby wit A, wit C, wit K, magnez, wapń, czy kwas foliowy).
Szaro za oknem więc na talerzu niech się zadzieje!
Potrzebujesz (na ok 3-4 porcje):
- makaron ryżowy (200 g)
- pierś z indyka (200 g)
- 1 nieduży brokuł
- szpinak i/lub jarmuż – 2 garści
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki parmezanu (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- łyżeczka masła klarowanego
- tahini lub masło z nerkowców
- łyżka sosu sojowego
Opis:
Brokuła ugotuj na parze. Cebulkę i czosnek poszatkuj i podsmaż na odrobinie masła klarowanego. Do garnka wrzuć ugotowane brokuły, podsmażoną cebulę i czosnek, orzechy, szpinak i/lub jarmuż (ja użyłam mieszanki jarmużu + szpinak baby), parmezan, sól i pieprz. Zblenduj na gładki mus. Posmakuj i dopraw solą do smaku jeśli potrzeba.
Mięso pokrój na małe kawałki, zalej sosem sojowym. Odstaw na 5 min. Na patelni rozhgrzej masło klarowane. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wrzuć mięso. Smaż na wysokim ogniu, co jakiś czas przewracając mięso, aby się nie przypaliło (chcesz usmażyć mięso, nie ugotować, dlatego tak ważne jest aby patelnia miała wysoką temp aby zamknęły się pory mięsa i nie wyciekł z niego sok). Kiedy mięso będzie zarumienione, przykryj patelnię przykrywą, zmniejsz ogień i daj mięsu jeszcze ok 5 min, aby mieć pewność że mięso nie będzie surowe wewnątrz. Na koniec na patelnię dorzuć masło sezamowe/ z orzechów nerkowca i dokładnie rozprowadź, tak aby kawałki były nim „oblepione”. Chwilę podsmaż aby ugruntować orzechową glazurę na indyku.
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wrzuć go do garnka z pastą brokułową i dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj z mięsem, oprószony poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!