Fajitas z wołowiną

Szybkie i smaczne dania to nasza specjalność. Lubimy delektować się smakiem ale nie za bardzo marnować czas w kuchni. Fajitas zaliczamy do szybkich i pełnowartościowych posiłków.

Smak jest bardzo wyrazisty, dzięki mieszance warzyw oraz przypraw. Ilość węglowodanów zależeć będzie od tego co i ile dodacie do naszego przepisu. Dla przykładu danie możecie wymieszać z szybkim kuskusem, z naszą propozycją filmową – penne lub zawinąć we wrapa i wziąć do pracy.

Potrzebujesz:

  • papryki (najlepiej 3 kolory)
  • cebulę
  • mięso na steka
  • penne/kuskus/wrapy
  • przyprawy (zioła do grilla/meksykańskie, sól, ocet/sos balsamiczny)
  • 30 minut czasu

Przygotowanie:

Pokrój paprykę oraz cebulę w paski/pióra. Podduś na patelni na łyżce oliwy. Uwaga, jeśli dajesz mniej oliwy, pilnując kaloryczności dania, to podlej wszystko wodą, żeby warzywa się nie spaliły. Dopraw octem balsamicznym lub sosem balsamicznym. Sos jest gęstszy i słodszy. Bardzo pasuje do tego typu dań. Ale ocet balsamiczny też się sprawdzi. Jeśli przeszkadza Ci zapach octu (on wyparuje) to skrop cytryną. Warzywa dzięki kwaśnemu doprawieniu otrzymają nowy wymiar smaku.

Warzywa odstaw na bok. Zajmij się stekiem. Może to być kurczak, jeśli boisz się wołowiny.

Dopraw mięso ziołami i skrop oliwą. Wpasuj smaki w mięso. Odstaw na 20-60 min, żeby mięso przeszło smakiem.

Steka smaż na bardzo gorącej patelni. Patelnia powinna zacząć się lekko dymić zanim położysz mięso. Z tego powodu oliwę leję na niedługo przed położeniem mięsa. Warto też dodać zioła, takie jak rozmaryn, które zmniejszą tempo utleniania tłuszczy.

Steka smaż z każdej strony, żeby zamknąć soki w środku mięsa. Usmaż na wybrany stopień wysmażenia. Pokrój w plasterki w poprzek włókien mięśniowych. Dzięki temu nawet tańsze kawałki mięsa wołowego usatysfakcjonują nawet wybredne podniebienia.

Ugotuj skrobię (penne, kuskusa, ziemniaki). Wymieszaj z warzywami. Na wierzchu ułóż mięso. Udekoruj aromatycznymi ziołami. Skrop cytryną lub limonką. Jak nie obawiasz się o nadmiar kalorii to skrop dobrej jakości oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *