Usłyszałam kiedyś że „jeśli sernik, to tylko na masę”. Pozwolę sobie więc rozłożyć tę tezę na łopatki, gdyż dziś serwowany przeze mnie okaz ma tylko 173 kcal na porcję. W każdym więc jadłospisie znajdzie się miejsce na przynajmniej 2 kawałeczki! A do tego, jak to sernik, jest źródłem sporej ilości protein i błonnika. Zainteresowani?! To zapraszam po przepis! 😉 P.S. Inspiracją do przepisu stały się zbyt długo leżące już bataty i twaróg u progu daty przydatności do spożycia! #lowwaste
Potrzebujesz:
- 400 g twarogu półtłustego
- 500 g słodkich ziemniaków
- 2 łyżki cynamonu
- 100 g erytrytolu
- 3 jaja kurze
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 marakuje
- 1 łyżka miodu
Opis:
1. Ugotuj bataty na parze, ostudź, zblenduj na puree
2. Zmiel twaróg
3. Zmiskuj twaróg z batatami, jajkami, mleczkiem, jajkami (ja w tej fazie użyłam blendera ręcznego aby konsustencja była jak najbardziej jednorodna
4. Zmiskuj masę ze skrobią, cynamonem.
5. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 90 min w temp 180C (tak aby wierzch był zarumieniony)
6. Wymieszaj wnętrza marakui i miodem. Gdy ciasto będzie ostudzone, rozprowadź polewę i odstaw do lodówki.
Ciasto najsmaczniejsze jest na zimno!
Rozkład makroskładników dla 1 z 12 porcji –173 kcal
Białko – 9,2 g
Tłuszcze – 6,2 g
Węglowodany – 17,5 g
Błonnik – 3,4 g