Od kiedy dynia pojawiła się na straganach, intensywnie wykorzystujemy ją w kuchni. Przygotowujemy klasycznie – zupy krem, potrawki, ale też nieco słodkości. Dynia idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, jest bowiem bardzo niskokaloryczna (100g to 33 kcal!).
Naszym podopiecznym w tym sezonie wpisujemy w jadłospisy nasze ciasto dyniowe. Ich rekomendacje i zachwyt są najlepszą motywacją do przedstawienia i Wam tej tajemnej receptury!
Potrzebujesz:
-
1 szklanki puree z dyni (ugotowana, ostydzona, zblendowana dynia)
-
2 jajka
-
2 banany
-
12 daktyli
-
75 g (5 łyżek) mąki owsianej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka cynamonu
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
-
50 g gorzkiej czekolady
-
60 g orzechów włoskich
-
3 łyżki oleju kokosowego
Opis:
1. Zblenduj puree dyniowe z bananami, jajkami, olejem, ekstraktem waniliowym i daktylami.
2. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą.
3. Powoli wsypuj mąkę do mokrej masy, stale mieszając ją mikserem.
4. Przelej gotową masę do wyłożonej papierem formy.
5. Poszatkuj czekoladę i orzechy. Wrzuć je na wierzch ciasta i dociśnij dłonią.
6. Piecz ciasto ok 60 min w temp 180C.
7. Pokrój i jedz schłodzone
Rozkład makroskładników dla 1 porcji –240 kcal
całość (9 porcji) – 2164 kcal
Białko – 4,7 g
Tłuszcze – 14,5 g
Węglowodany – 21,1 g
Błonnik – 3,5 g