Kto nie ma jeszcze pomysłu na Świąteczne ciacho, zapraszam tu szybciutko!
Święta bezwzględnie kojarzą mi się z makiem! A że mak uwielbiam, to przygotowanie (a potem jedzenie!) deserów z nim w roli głównej, jest obowiązkowym świątecznym elementem. Dziś podrzucam Wam przepis na puszysty, czekoladowy biszkopt, na bazie mielonego maku, z owocową kołdrą. Pomimo, że ciasto przygotowałam bez dodatku mąki, ciasto jest mięciutkie, wilgotne i pięknie wyrasta. Delikatna słodycz biszkoptu idealnie komponuje się w kwaskowatym wierzchem. Koniecznie wypróbujcie przepis, a potem dajcie znać w komentarzach jak wyszło.
Moja makowa wersja z pewnością znajdzie fanów wśród osób dbających o linię. Porcja (1 z 10) dostarcza 305 kcal i tylko niecałe 15 g węglowodanów!
Nazwa ciasta – Czarny Las, nie jest absolutnie w żaden sposób próbą odwzorowania popularnego w cukierniach ciasta. Ale na widok mojego wypieku, nie mogłam mu nadać innej nazwy.
Potrzebujesz:
biszkopt makowy
-
200 g mielonego maku
-
6 jaj
-
3 czubate łyżki miodu
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżka kakao
-
180 g jogurtu naturalnego
Masa owocowa
-
200 g orzechów nerkowców
-
200 g mrożonych owoców leśnych (polecam mieszankę z Lidla)
Opcjonalnie:
-
50 ml naparu kawy
Przygotowanie:
1. Żółtka oddziel od białek
2. Żółtka zmiksuj dokładnie z miodem (staraj się wpuścić jak najwięcej powietrza).
3. Dodaj mak, proszek do pieczenia, jogurt i kakao. Zmiksuj na jednorodną masę.
4. Białka ubija na pianę. Delikatnie połącz białka z masą makową (nie miksuj, staraj się aby masa zachowała puszystość)
5. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 40 minut (do suchego patyczka – czyli jeśli wetkniesz patyk w ciasto, to pozostanie on suchy, nie oblepi się masą).
6. Ciasto ostudź. Zdejmij wierzchnią skórkę i nasącz niewielką ilością kawy.
7. Teraz przejdź do przygotowania owocowego wierzchu: zblenduj namoczone wcześniej orzechy nerkowca (mocz ok 12 h – np przez noc) z rozmrożonymi owocami leśnymi.
8. Nałóż równomiernie masę owocowa na biszkopt i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.
Ciasto piekłam w formie o wymiarach: 30 x 22 cm
Rozkład makroskładników dla 1 kawałka – 305 kcal
całość (10 porcji) – 3050 kcal
Białko – 12,8 g
Tłuszcze – 22,1 g
Węglowodany – 14,7 g
Błonnik – 6,1 g