Zauważyłam że ciasto które najczęściej piekę ma formę chlebka. Jest to totalnie praktyczne rozwiązanie, chlebek bowiem jest bardzo prosty w przygotowaniu, łatwo się przechowuje, porcjuje, jest wygodny aby zabrać ze sobą do pracy, a także stanowi świetną podstawę śniadania (np jak u mnie dzisiaj – z domową konfiturą z czarnej porzeczki od teściowej ;)).
W dzisiejszej propozycji, jako słodziwa wykorzystałam erytrytol, czyli słodzik z indeksem glikemicznym na poziomie 0, który nie jest metabolizowany przez organizm człowieka. Dzięki temu obniżyłam znacznie jego kaloryczność i ilość węglowodanów.
Potrzebujesz:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 100 g masła
- 3 jajka
- 100 g erytrytolu
- 90 g mąki z migdałów
- 90 g mąki kokosowej
- 15 g babki jajowatej (łuski) – 3 łyżki
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g kakao – 3 łyżki
- 8 g proszku do pieczenia
- szczyptę soli
Opis:
1. Jajka, masło (koniecznie w temp pokojowej), jajka i jogurt zblenduj na gładką masę.
2. W osobnej misce wymieszaj mąki z erytrytolem, proszkiem do pieczenia, babką, kakao i solą.
3. Do mokrych składników dorzucaj małymi porcjami mix mąk z dodatkami. Wszystko dokładnie mieszaj mikserem.
4. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia
5. Piecz 70-80 min w temp 180C (aż wierzch będzie zarumieniony i spieczony)
Rozkład makroskładników dla 1 z 9 porcji –273 kcal
Białko – 8,5 g
Tłuszcze – 22,5 g
Węglowodany – 8,1 g
Błonnik – 7 g