Brownie z cukinii z wiśniami (bez jajek)

 

Zmodyfikowałam nieco przepis na babeczki z cukini z wiśniami w celu przygotowania tego fantastycznego brownie!

Jako że wśród naszych obserwatorów i czytelników jest wiele osób na dietach eliminacyjnych, tym razem jest to propozycja bez użycia jajek. Często w komentarzach pytacie czy dany składnik możecie zastąpić innym. Najczęściej dotyczy to jajek i mąk. Jeśli w wypiekach musicie zrezygnować z jajek, użyjcie zamiast niego dojrzałego banana, lub zawiesiny (kiślu?) z mielonego siemienia lnianego. Oczywiście są też inne sposoby (np mus z jabłek, awokado, woda po cieciorce, masło orzechowe, jajka wegańskie), ja jednak sprawdzone mam dwa wymienione powyżej i Wam je polecam. Poniżej wrzucam infografikę jaką przygotowała w związku z tym tematem Joanna z dietaeliminacyjna.pl (odsyłam też przy okazji do jej artykułu nt zamienników na diecie eliminacyjnej)

 

Jeśli dodatkowo jesteście na diecie bezglutenowej, wykorzystajcie mąkę owsianą bezglutenową (tak! na opakowaniu powinno to być zaznaczone i opatrzone logo z przekreślonym kłoskiem), lub po prostu użyjcie miksu ulubionych mąk bezglutenowych.

Ciacho wzbogaciłam o pestki dyni, które są świetnym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, cynku, czy witaminy K.

Ilość kalorii w 1 porcji -> 192,9 kcal

(brownie piekłam w blaszce o wymiarach 11 x 7 cm)

 

Potrzebujesz (9 porcji):

składniki mokre:

  • 1 cukinia
  • 1 dojrzały banan
  • 100 g suszonych daktyli (namoczonych wcześniej przez ok 15 min w gorącej wodzie)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii (opcjonalnie)

 

składniki suche:

  • 1 kubek mąki owsianej (może być też mix np jaglana/gryczana/ryżowa)
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 100 g wiśni (ja użyłam mrożonych)
  • 30 g pestek dyni

 

 

Przygotowanie:

Cukinię obierz, zetrzyj na grubych oczkach, dociśnij kilkukrotnie aby puścila nieco wody i odsącz na sitku. Do dużej miski wrzuć odsączoną cukinię, oraz wszystkie pozostałe mokre składniki (daktyle bez wody). Zblenduj na gładki krem.

W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych i dokładnie mieszaj (najlepiej mikserem). Możesz też masę zblendować. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Na wierzch wyłóż wiśnie i lekko je dociśnij do masy.

Piecz przez 60 min w temp 180C.

 

 

Rozkład makroskładników (1 porcja / całość):

Energia: 192,9 kcal (całość – 1736,2 kcal)

Białko – 4,5 g (40,6 g)

Tłuszcze – 8,1 g (72,6 g)

Węglowodany przyswajalne – 23,8 g (214,4 g)

Błonnik – 3,9 g (35,2 g)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *