Dziś pomysł na prostą w przygotowaniu, zdrową i lekką pastę z soczewicy! Pasta może stanowić podstawę Waszego dania i wówczas proponuję zjeść ją jak w mojej propozycji – z warzywami, a może być tylko dodatkiem, np w postaci pasty do pieczywa. Możecie także zapakować ją w słoik i trzymać w lodówce. Nie muszę podkreślać że należy taką pastę zjeść w ciągu kilku dni, bo gwarantuję że w mig zniknie! 🙂
Na dole strony standardowo umieszczam rozkład makroskładników, więc zachęcam do doboru odpowiedniej porcji do Waszego zapotrzebowania energetycznego.
Potrzebujesz:
- 1/4 kubka suchej soczewicy czerwonej (ok 60g)
- kubek wody
- sól i pieprz
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- świeża bazylia – kilkanaście listków
- sok z połowy cytryny
- 20 g orzechów nerkowca
- 1 pomidor malinowy lub 2 łyżki pomidorów z puszki
Soczewicę wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Zredukuj moc i pod przykryciem pozwól soczewicy gotować się ok 10 min. Następnie zblenduj wszystkie składniki poza orzechami. Jeśli używasz świeżego pomidora, wrzuć cząstki bez skórki i bez wodnistego środka z pestkami – pamiętaj że ma to być pasta, nie sos. Na koniec dorzuć poszatkowane orzechy. Dopraw w razie konieczności.
Jeśli tak jak ja chcesz przygotować pieczone bataty, oto mój podstawowy przepis.
Potrzebujesz:
- 1 batata
- sól
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 papryki wędzonej w proszku
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Batata obierz, pokrój w słupki. Wrzuć do miski i obtocz w oliwie i przyprawach. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na ruszt (w mojej ocenie smaczniejsze są z rusztu) i piecz ok 30 min w temp 150C, aż się zarumienią.
Rozkład makroskładników pasty (całość): 466 kcal
Białko – 20,5 g
Tłuszcze – 21 g
Węglowodany – 41,7 g
Błonnik – 7,6 g
Rozkład makroskładników: 1/2 pasty + pieczony batat: 343 kcal
Białko – 12,2 g
Tłuszcze – 12,5 g
Węglowodany – 41,4 g
Błonnik – 7,4 g