Bazyliowa pasta z soczewicy z pieczonymi batatami

 

Dziś pomysł na prostą w przygotowaniu, zdrową i lekką pastę z soczewicy! Pasta może stanowić podstawę Waszego dania i wówczas proponuję zjeść ją jak w mojej propozycji – z warzywami, a może być tylko dodatkiem, np w postaci pasty do pieczywa. Możecie także zapakować ją w słoik i trzymać w lodówce. Nie muszę podkreślać że należy taką pastę zjeść w ciągu kilku dni, bo gwarantuję że w mig zniknie! 🙂

Na dole strony standardowo umieszczam rozkład makroskładników, więc zachęcam do doboru odpowiedniej porcji do Waszego zapotrzebowania energetycznego.

 

 

Potrzebujesz:

  • 1/4 kubka suchej soczewicy czerwonej (ok 60g)
  • kubek wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek
  • świeża bazylia – kilkanaście listków
  • sok z połowy cytryny
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 1 pomidor malinowy lub 2 łyżki pomidorów z puszki

 

Soczewicę wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Zredukuj moc i pod przykryciem pozwól soczewicy gotować się ok 10 min. Następnie zblenduj wszystkie składniki poza orzechami. Jeśli używasz świeżego pomidora, wrzuć cząstki bez skórki i bez wodnistego środka z pestkami – pamiętaj że ma to być pasta, nie sos. Na koniec dorzuć poszatkowane orzechy. Dopraw w razie konieczności.

 

 

 

Jeśli tak jak ja chcesz przygotować pieczone bataty, oto mój podstawowy przepis.

Potrzebujesz:

  • 1 batata
  • sól
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 papryki wędzonej w proszku
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

 

Batata obierz, pokrój w słupki. Wrzuć do miski i obtocz w oliwie i przyprawach. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na ruszt (w mojej ocenie smaczniejsze są z rusztu) i piecz ok 30 min w temp 150C, aż się zarumienią.

 

 

Rozkład makroskładników pasty (całość): 466 kcal

Białko –  20,5 g

Tłuszcze – 21 g

Węglowodany – 41,7 g

Błonnik – 7,6 g

 

 

Rozkład makroskładników: 1/2 pasty + pieczony batat: 343 kcal

Białko –  12,2 g

Tłuszcze – 12,5 g

Węglowodany – 41,4 g

Błonnik – 7,4 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *