.
Zauważyłam w statystykach odwiedzin na blogu, że bardzo lubicie przepisy na desery w formie kulanej. Ha! Też tak mam. Są proste w przygotowaniu, efektowne i łatwe w zapakowaniu “na wynos”, a do tego dzieciaki je uwielbiają. Dziś więc ku radości podniebień – bajaderki z jarmużem!
Raz na jakiś czas sięgam po paczkę jarmużu, aby urozmaicić swoje koktajle, dania i sałatki. Jarmuż jest stosunkowo trudnym do pokochania warzywem – w koktajlach nie mieli się do gładkiej konsystencji, jest twardy i drażni w gardle, do sałatek należy przelewać go wrzątkiem aby był zjadliwy. Za to w daniach na patelnię robi furrorę! Więc gdy już zabiorę paczkę do domu, to zaciekle go wykorzystuję. Cieszę się że można go dorwać niemal w każdym większym supermarkecie.
Cenię go za wysokie walory odżywcze. Liście jarmużu są niskokaloryczne – dla kubka pociętej rośliny jest to ok 35 kcal, co w dietach redukcyjnych może być korzystne. Niemniej w takim kubeczku znajdziemy też multum witamin i związków mineralnych, m.in. witaminę A (pokrywającą 206% dziennego zalecanego zapotrzebowania dla osoby dorosłej), wit C (134%), Wit K (684%), magnez (26%), czy wapń (9%). Jarmuż polecam osobom które z różnych przyczyn wyeliminowały nabiał ze swojej diety, właśnie ze względu na wapń. Mimo że może wydawać się że ilości wapnia nie są w roślinie znaczne, to w przypadku diety eliminacyjnej każda ilość ma znaczenie aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.
Potrzebujesz:
- 240 g mąki (u mnie było to 80g mąki kokosowej, 80g owsianej, 80g ryżowej)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 banany
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 g daktyli
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 2 kubki jarmużu
- ½ kubka wiórek kokosowych
Opis:
Daktyle zalej wrzątkiem i poczekaj min 15 min aż będa miękkie, następnie odlej wodę. Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki (poza jarmużem) i zblenduj na gładką masę. Następnie dorzucaj stopniowo jarmuż i blenduj aż jarmuż będzie mocno rozdrobniony. Do drugiej miski wrzuć wszystkie suche składniki – wymieszaj. Do mokrej masy stopniowo dodawaj suche składniki i dokładnie mieszaj.
Rękoma uformuj kulki. Piecz w temp 180C przez ok 30 min (aż będą zarumienione). Opcjonalnie możesz także polać ciepłym miodem tworząc w ten sposób lukier.