Jedzmy truskawki, tak szybko przemijają!
100 gram truskawek, dostarcza nam zaledwie 32 kalorie, a przy tym już ta ilość jest bardzo bogata w witaminę C, czy magnez.
Z mąkami i masłem jest już trochę inaczej. Aczkolwiek samymi batatami człowiek nie żyje a osoby aktywne fizycznie (mamy nadzieję, że każdy na tym blogu) mogą sobie pozwolić na więcej kalorii, oraz słodyczy w swoim życiu. Tylko ostrożnie! Bo babeczki uzależniają. Nie wiem jak ale do espresso zjedliśmy po 2..
Potrzebujesz:
-
200 g mąki (użyłam 150 g owsianej i 50 g mąki ryżowej)
-
2 jajka
-
100 g masła
-
1 dojrzały banan
-
10 suszonych daktyli
-
200 g jogurtu naturalnego
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
kilka dorodnych truskawek
Opis:
1. Daktyle zblenduj (jeśli są bardzo wyschnięte zalej wcześniej wrzątkiem aby nieco zmiękły, po kilku minutach odlej wodę i zblenduj).
2. Zmiksuj wszystkie składniki poza truskawkami.
3. Przełóż gotową masę do foremek na muffinki.
4. Udekoruj wierzch babeczek kawałkami truskawek – inwencja twórcza należy do Ciebie:)
5. Piecz przez ok 40 min w piekarniku nagrzanym do temp 180C
Rozkład makroskładników dla 1 porcji –264 kcal
całość (10 porcji) – 2640 kcal
Białko – 4,6 g
Tłuszcze – 19,3 g
Węglowodany – 17,7 g
Błonnik – 1,5 g