Nowy dzień warto rozpocząć pysznym śniadaniem. Proponujemy Wam nowy przepis na prosty i syty posiłek, którym zachwycicie swoich domowników.
Angielskie śniadanie występuje w jednym z naszych jadłospisów w sklepiku – „jadłospis pescowegetariański„. Jest propozycja dla osób, które chciałby spróbować zrezygnować z mięsa wołowego, wieprzowego oraz drobiu. Dla ułatwienia lista zakupowa, dodana do menu, jest oparta o produkty z Lidla.
_
Przyrządzenie:
Jajka sadzone
Jajka rozbij na patelni. Jeśli masz w miarę nową patelnię teflonową to nie musisz używać tłuszczu. Ale zawsze możesz też lekko ją przesmarować. Dodając zbyt dużo tłuszczu bardzo mocno wpływasz na kaloryczność posiłków.
Jajkom daj lekko się ściąć od dołu. Podlej wodą i przykryj pokrywką. Para zetnie jej od góry i nie będzie konieczności ich przewracać. W momencie, gdy żółtka stracą przeźroczystość zakończ proces smażenia (chyba, że wolisz ścięte żółtka).
Szparagi
Odłam zwłókniałe końcówki. Szparagi przetnij na 3 kawałki. Wrzuć na patelnię z łyżeczką oliwy (5-10g). Podsmaż, żeby skórka się lekko zarumieniła. Podlej wodą i przykryj pokrywką. Duś 2-3 minuty. Szparagi powinny być chrupiące.
W naszym wideo przepisie dodaliśmy do nich pomidorki. Wymagają jedynie 1 minuty podsmażenia, dlatego dodaliśmy je na końcu.
Posól solą gruboziarnistą.
Fasola
Fasolę z puszki odcedź na sitku. Przelej wodą. Wysyp na natłuszczoną patelnię. Podduś pod przykrywką aż fasola zmięknie. Dodaj passatę (mniej kalorii niż ketchup) lub ketchup.
Podanie
Danie możesz udekorować świeżymi lub suszonymi ziołami oraz chili.