#95 Tarta szpinakowa 2

image

“Potrzeba jest matką wynalazku”. A może nie potrzeba a głód? 😉 Na ciasta bezglutenowe istnieje mnóstwo przepisów, ale z każdym z nich jest mniejszy lub większy problem. Po prostu ciasto z mąk bezglutenowych nigdy nie rosną tak bardzo jak ta którą zastępują. Nie są też takie chrupiące i często wychodzi zakalec. W tym przepisie poddaliśmy się i zrezygnowaliśmy z konwencjonalnego ciasta. Jeśli mimo wszystko takie chcecie to sprawdźcie ten przepis http://www.barbellkitchen.pl/post/45187748116/5-tarta-szpinakowa-bezglutenowa

Potrzebujesz:

  • 2 duże obrane ziemniaki
  • 2 cebule
  • 500gram szpinaku
  • 300ml śmietany 18%
  • opakowanie fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 jajko

Obierz ziemniaki i pokrój je w 3-4 mm plasterki. Możesz je podsmażyć, żeby uzyskać złoty kolor, lub od razu wyłożyć nimi całą tortownicę. Jeśli zdecydujesz się nie podsmażać tylko podpiec ziemniaczane chipsy w tortownicy w piekarniku to nie będą takie złociste ale na pewno trochę mniej kaloryczne (nie nasiąkną tłuszczem z patelni).

Farsz:

zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj czosnek, potem szpinak. Duś aż większa część wody odparuje. Zalej wszystko śmietaną i zagotuj. Na koniec dorzuć fety, dopraw solą (uważaj bo feta jest słona), pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij jajko. Wymieszaj. Nałóż farsz do upieczonego ciasta i piecz jeszcze przez ok 30min.

Można podawać za równo na gorąco jak i na zimno. Przykryliśmy naszą tartę mozzarelą, ale jeśli jesteście uczuleni na nabiał to możecie takie eksperymenty odpuścić sobie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *