Dużo łatwiej i szybciej jest przygotować potrawę jak ma się pod ręką półprodukty. Przedstawiamy Wam pomysł na naturalne kostki rosołowe, które pomogą Wam przygotować cudownie smaczne zupy w 15 minut.
Potrzebujesz:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 10-15 cm pora
- 1 średnia cebula
- ½ selera
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50gram soli
- udko kurczaka
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka lubczyku
- łyżeczka lub 2 kurkumy (jest zdrowa a ponad to nadaje koloru)
Przygotowanie:
Poszatkuj wszystko drobno, lub zmiel w maszynce do mielenia. Obierz udko ze skóry i ściągnij mięso z kostek. Wrzuć na patelnię warzywa z kurczakiem z odrobiną oliwy i na małym ogniu podsmażaj przez 20 min ciągle mieszając. Smażenie nada smaku, zmiękczy warzywa, zetnie kurczaka i odparuje wodę. Na naszą patelnię wrzuciliśmy też połamane kosteczki licząc, że szpik z nich wycieknie oraz odpadną reszki mięsa i ścięgien. Po 20 minutach zmiel wszystko. My użyliśmy ręcznego blendera. Ostudź warzywa, dodaj pietruszkę, sól, pieprz i zmiel jeszcze raz. Zapakuj w pojemnik na lód, żeby stworzyć poręczne kostki i włóż do zamrażarki. Tam też je później przechowuj.
Rady:
Możesz durzucić grzybów, lub wołowiny lub “galaretki”, która się wytapia z pieczeni, zmieszać z warzywami powyżej i uzyskać pyszne kostki wg własnego przepisu.