Mimo, że mróz trzyma, ochota na lody nam nie przechodzi. Tłuszcz i białko bardzo poprawiają nam humor i poprawiają bilans kaloryczny 😉
Potrzebujesz:
- 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
- 50gram masła (od krów karmionych trawą)
- 100g masła orzechowego (migdałowe najlepiej)
- 2-3 banany
- owoce do dekoracji
Przygotowanie: Zmiel orzechy na masło. My zmieliliśmy migdały z kilkoma orzechami laskowymi (to co było w domu). Po kilku minutach w dobrym blenderze (poprawiliśmy ręcznym blenderem do zup i kremów) orzechy zamienią się w gęste masło. Do tego wrzuć naturalne masło (może być kerrygold), mleczko kokosowe oraz zamrożone banany. Zmiksuj na delikatny krem. Dekoruj owocami.
Rady:
Masło migdałowe można kupić i nie męczyć się. Możecie dodać też kakao i zrobić lodu czekoladowe lub owoce i zamienić wszystko w owocową bombę lodową.