Szybki kurczak w mleczku kokosowym i curry? To nasza propozycja na obiad. Dobierając indywidualnie mieszankę curry (zieloną, czerwoną, ostrą, łagodną i wiele innych) możecie bawić się przepisem i kosztować każdego dnia coś nowego. Do dania pasują też chrupiące warzywa jak blanszowane młode szparagi, młode brokuły czy fasola szparagowa tyczna.
Potrzebujesz:
- 1 pierś z kurczaka (możecie zastąpić indykiem lub białą rybą)
- połowa puszki mleczka kokosowego (wymieszajcie mleczko, gdyż ono się rozkłada na warstwy)
- 2-3 łyżeczki curry (polecamy też czerwone curry i inne eksperymenty)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy/oleju kokosowego (jak wolicie)
- cebulę, czosnek, kciuk imbiru
- kilka plasterków chili do dekoracji (możecie ominąć jak nie lubicie na ostro)
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę, zetrzyj czosnek i imbir. Na patelni lekko zrumień imbir, czosnek i cebulę. Ma zmięknąć i oddać smak oliwie a nie przypalić się. Pokrój kuraka w kostkę i wrzuć na patelnię. Po 5 minutach wlej mleczko i dorzuć curry. Zmniejsz trochę ogień i zredukuj ilość sosu. Dopraw łyżką sosu sojowego lub rybnego (bardzo specyficzny. przejedliśmy się nim w Wietnamie). Podawaj z ryżem udekorowanym kolendrą i płatkami chili.
Propozycja na ryż:
Upraż ryż – zalej go wodą tak, żeby jej poziom był wyższy o centymetr od ryżu. Gotuj powoli ze szczyptą soli. Gdy zauważysz, że woda bangla to wyłącz ogień, zakryj szczelnie garnek i odstaw na 15-20min (aż ryż wchłonie całą wodę). W tym czasie zetrzyj skórkę z jednej limonki i wyciśnij z niej sok. Pokrój pęczek kolendry na drobno. Wmieszaj wszystko w ryż. – Ta wersja jest delikatna o tajskim zabarwieniu. Uprzedzam wszystkich polskich amatorów “słodko-kwaśnych” dań 🙂
Rady:
Chili świetnie się przygotowuje na tarce! Nasiona i skóra zostaje po jednej stronie a soczysty miąższ przechodzi na drugą.