#88 Batoniki owocowe

 

W zimie bardziej ciągnie nas do słodkiego. Przegryzanie też nie jest nam obce. Stąd pomysł na dwa w jednym. Przygotowaliśmy (ugnietliśmy) owocowo-orzechowe batoniki. 

Potrzebujesz:

  • 200g jabłek suszonych
  • garść żurawiny
  • garść migdałów (zmielonych)
  • 100g moreli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej samemu zmielić, żeby uzyskać najwięcej omega3)
  • 2 łyżki sezamu (dobry na stawy :))
  • sok z 1 cytryny (przeciwutleniacz)

Zmiksuj wszystko razem w melakserze (nie spal go tylko, bo owoce suszone są twarde). Zalej sokiem z cytryny. Jak nie będzie się kleiło to możecie wrzucić 2 łyżki miodu. Jeśli samemu mielicie orzechy to zmielcie je osobno i najmocniej jak możecie. Po połączeniu wszystkiego razem ubijcie masę w foremce i wstawcie do lodówki na parę godzin. 

Rady:

Jak pewnie się domyślacie, niektóre owoce doskonale się kleją (suszone jabłka, morele, mango, żurawina, śliwki itp), co można wykorzystać i połączyć z orzechami. Ugniatamy i mamy swoje oryginalne batoniki. Cytryna przeciwdziała utlenianiu i czarnieniu owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *