#87 Bezglutenowy sernik dyniowy

image

Dzisiaj sernik. Tak, wiemy ser – laktoza, która może uczulać. Jak powiemy, że oryginalny przepis był z sera koziego pewna część osób wyluzuje.. My nie, bo to “jeden pies”. Przez jakiś czas mówiło się, że ser kozi jest lepszy. Obserwacje tego nie pokazują. Więc jeśli nie masz alergii na laktozę (sery mają jej mniej niż mleko) to ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli masz najmniejszą nietolerancję to może go sobie odpuść. Ciasto wyszło pysznie! Polecamy. Aha, w następnym podcaście mówimy o tym jakie jest nasze podejście do paleo i jak je interpretujemy po przeczytaniu i wysłuchaniu kilku czołowych przedstawicieli 😉 A tutaj tabela “ile laktozy co zawiera”: http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=75727

Potrzebujesz:

Na spód:

  • pół szklanki mąki migdałowej (lub po prostu zblendowanych migdałów)
  • pół szklanki mąki kokosowej (nie musisz jej kupować, bo możesz zrobić ją sam, tu pokazujemy jak)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego pół szklanki mleka kokosowego (my zblendowaliśmy 2 łyżki śmietanki kokosowej z puszki z 2/3 szklanką wody) 1 łyżka miodu

Na masę serową:

  • 500 g twarogu do sernika
  • 350 g puree z dyni (gotujemy dynię, odcedzamy i rozgniatamy)
  • 4 jajka
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki >30%
  • 3 łyżki stewii (lub pół szklanki xylolitu lub innego słodzika – my użyliśmy sewii)
  • cynamon/ przyprawa do piernika
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 50 g gorzkiej czekolady (min 70%)

Opis:

Do miski wrzuć wszystkie składniki na spód i dokładnie wygnieć ciasto. Formę posmaruj masłem i zasyp odrobiną mąki kokosowej. Rozłóż równomiernie ciasto na dno formy i dociśnij mocno dłonią. Teraz zajmij się masą: do miski wrzuć twaróg i miksuj go aż zrobi się jednolita, kremowa masa. Dodaj: puree z dyni, jajka, śmietankę, słodzik, przyprawy, mąkę kokosową i całość dokładnie zmiksuj. Przelej powstałą masę do formy. Ostatni punkt do dekoracja; rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę (czekoladę wrzuć do metalowej miseczki i postaw ją na garnku z wrzącą wodę) i nakładaj łyżeczką czekoladę małymi partiami na wierzch nieupieczonego jeszcze sernika, tworząc fantazyjne wzory (albo cokolwiek chcecie;)). Ciasto piecz ok 1 godzinę i 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Rady: jako że dodaliśmy do naszego sernika niewielką ilość słodzika, ciasto nie było zbyt słodkie. Jeśli więc możecie i chcecie pozwolić sobie na słodszą wersję, dodajie większą ilość słodzika, lub miodu).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *