Ostatnio robi się coraz mniej czasu. Sporo pochłania nam praca nad podcastami. Staramy się jednak “trzymać poziom” i przygotowywać jak najwięcej posiłków w domu. Ostatnio zrobiliśmy najprostszy z możliwych pasztetów. Bardzo polecamy. Jak widać na zdjęciu upiekliśmy też skrzydełka przy okazji.
Potrzebujesz:
- 500g szynki
- 200 gram smalcu wieprzowego ze skwarkami
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki majeraneku
Przygotowanie:
Posól szynkę i upiecz. 180 stopni przez 45min. W trakcie możesz ją przewrócić ze dwa razy. Temperatura wieprzowiny powinna przekroczyć 68 stopni.
Daj mięsu ostygnąć. Pokrój mięso w drobne kawałeczki. My część zmienililiśmy blenderem. Dzięki temu w pasztecie znajdą się ciekawe większe kawałki. Wymieszaj wszystko ze smalcem i przyprawami i drobno pokrojonym czosnkiem.